Égi titkot őriz a kezdet
Te vagy a szeretet
Benned él

Te vagy a kezdet
Benned ölt testet
Amire gondolsz benned él
Moby Dick - Nem érhet véget

2013. szeptember 15., vasárnap

Ossian - ATűz jegyében lemezbemutató 2013. 09. 14.

 Immár a negyedszázon is túl, újabb meghatározó állomásához érkezett az Ossian. 
Ebben a letöltögetős " ingyen világban", ahol minden digitalizálható az internetre kerül pillanatok alatt, ahol már a zenekarok teszik - önként és "dalolva" - ingyen elérhetővé több havi kemény munkájuk gyümölcsét, némán és csendesen érett  aranylemezzé a csapat legutóbbi lemeze:
                                 
                                       A TŰZ JEGYÉBEN



  A lemezt továbbra is határozott szövegcentrikus dalok uralják, amelyek egyszerre kaptak markáns és letisztult zenei vértezetet.  Ráadásul tették mindezt úgy, hogy a témák erejét sikerült dinamikusan és karakteresen megtartani. Hűen egy rock zenekarhoz.

  A kritikák és visszajelzések alapján borítékolható volt a remek hangulatú őszi nagykoncert. A hűvösebbre forduló időjárás a Petőfi Csarnok szabadteréről a Nagyterembe helyeztette át a bulit, ahol már felhőtlen hangulatban, percre pontosan kezdődhetett el a műsor az Intro után a Rock katonáival.  Közvetlenül utánna a Fogadd el magad dübörgött fel  harapósan és karakánul. A "Benned a Tűz" refrénjét  hatalmas, lentről függőlegesen felfelé törő lángoszlopok tették igazán tüzessé és látványossá. Bivaly erős gitársoundok közepette a méregerős hangzás ellenére is jól hallható volt a közönség felszabadult reakciója. Az új dalt azonnal visszhangozta a Pecsa Music Hall Nagyterme.



 Az élő sakkfigurák kétségkívül jó választás volt az élbolyban. Nyomban utána érkezett a jelenkor fogyasztói társadalmával szemben  megfogalmazott fekete kritika, egy  zsigerig hatoló riffekkel színezett sötét téma: A Robot

                    " Készen kapod minden célod
                       hogy "Ember vagyok" sosem mondod"



A dal halkan és gyengén megszólaló kórus részét a közönség bőven megtámogatta. Az óriási hangerő ellenére is.  Egyedül ez utóbbi jellemzője vont csak le valamelyest az este értékéből. A Külvárosi álmoknál  Paksi Endre énekéből - a brutális hangerő miatt - csak a magasabb tartományok voltak igazán hallhatók. Ám mindezt ellensúlyozta a program egészére jellemző szenzációs gitárhangzás! Mély, öblös, testes riffek amelyek nem váltak nehézkessé. Sőt még inkább dinamizálták a vadonat új dalokat.



 Természetesen nem hiányozhattak a koncertről, a már hagyományosan a program gerincét alkotó régi nagy klasszikusok sem. Így az Acélszív, az Ítéletnap, A sátán képében és a  Szenvedély, Magányos angyal, Éjféli lány, Magam útját járom. Egy fajta vázát adták az estének. Ám az új dalok frissességét és lendületét nem írták felül. A kiválóan felvezetett Ezredszer és a tapskísérettel megnyitott Életveszély határozottan illeszkedett  a programba. A Szakítópróba karakán véleményként zengett, míg a Miénk a pálya laza őrülete ellensúlyozta a komorabb  véleményeket is.      
A lélegzetvételnyi szünetre levonult csapatból Kálózi Gergő maradt és szórakoztatta a közönséget dobszólóval. Az V. Magyar tánc dinamikusan és temperamentumosan szólalt meg a két gitáros Rubcsics Ricsi és Wéber Attus kezében. Talán még jobban is szólt, mint a jubileumi koncerten. 


 Azonban az este fénypontja egyértelműen az új lemez telitalálata a Ha te ott leszel velem lett. Erősen és csilingelően szólalt meg, az Ossianos közönség teljes kíséretével megfűszerezve. Szenzációs keveréssel és felejthetetlen hangzással!

                 "Utolsó szavam legyen a "Szerelem"


 
 Fotók: Kerecsényi Laci, Győrfi András ossian.hu

Nincsenek megjegyzések: