Égi titkot őriz a kezdet
Te vagy a szeretet
Benned él

Te vagy a kezdet
Benned ölt testet
Amire gondolsz benned él
Moby Dick - Nem érhet véget

2011. május 30., hétfő

Epica Diesel Club 2010.október 02.


ÉLŐ FÉM - Epica koncert a Népligetben facebook2010. október 2 - Budapest, Diesel 



 A szépséges hangú Simone Simons vezette Epica ismét eljött Magyarországra, és a holland szimfonikus metal csapat ezúttal két csajos vendégzenekart is magával hozott, a gót/nu metalos francia Kellst,




valamint az egykori After Forever énekesnő Floor Jansen friss csapatát, a Revampot. 


A pokoli hőségben lezajlott idei hegyaljás fesztiválbuli, a korábbi előzenekaros látogatás, a zánkai koncert, valamint a miskolci Operafesztiválos spéci fellépés után most végre önálló koncertre érkeztek hozzánk, mindenki legnagyobb örömére. A népligeti Diesel klub a 2009 őszén megjelent negyedik nagylemezük, a Design Your Universe turnéjának egyik helyszíne volt. Érdekesség, hogy a turnéállomásokra a csapat honlapján jegyeket is lehetett nyerni, és ahogy láttam, született is magyar nyertes.
Floor Jansenék indították a bulit, a Here's My Hell dallal, majd hihetetlen energiával advtk elő a debütáló album legjobb pillanatait. Az After Forever egykori énekesnője hangjával, megjelenésével, kedvességével, dinamizmusával azonnal levett mindenkit a lábáról.





A francia Kells modern metalos külseje éles váltás volt Floorék után, és a zenéjük is tele volt nu metalos hangulatokkal. Viszont ők is nagyon odarakták magukat, az énekesnő Virg a koncert végén még a tömegbe is bedőlt... Vajon miért nem ott álltam?





Fotó: savafan - www.a-cslp.hu

  Az Epica kezdését olyannyira tömött sorokban várta mindenki a színpad előtt, hogy a bárpultoknál könnyedén lehetett italhoz jutni. Már az új albumot indító Samadhi - Prelude kezdőhangjai alatt is erőteljes taps és ováció hallatszott. Az első hagyományos nótaként érkezett Resign To Surrender alatt pedig igazi ováció fogadta a hollandokat. Mintha csak egy frenetikus koncert fináléjánál lettünk volna, ám a buli még csak most kezdődött!




Simone Simons megérkezése egy brutál módon eltalált basszus- és dobtéma közepette csak fokozta az őrületes hangulatot. Az Epica zenéjének lényege itt egyből megmutatkozott: a kíméletlenre hangolt zúzdát náluk tökéletesen ellensúlyozzák a lágyabb részek és Simone óriási dallamvilága, és ez a kontrasztos váltás több ízben óriási tapsot is generált.

A vörös démon tökéletes 'Jó estét' köszöntésére fülsiketítő válasz érkezett! Kezek tengere meredt villába, betonbiztos volt a magyar közönség támogatása. Óriási szeretet fogadta az egész zenekart. A vadító cuccban, fekete mini bőrszoknyában színpadra lépő Simone előtt számos mobil és fotómasina kattogott. De ezen már nem lepődünk meg...










A folytatást a keleties betéttel kiegészített Fools Of Damnation jelentette, amit más állomásokon látványos piróval is megtámogattak. Mark Jansen gitáros zúzósabbra váltott, majd a kígyóbűvölős lágy hangokra - a veszett ritmusok mellett - mélységes hörgéssel válaszolt. A klipre is került és irgalmatlan nézettséget produkált Unleashed gördülékenyen vitt át a Design lemezhez. A harmadik perctől elcsendesedő dalban fantasztikusan működött a finoman pulzáló ritmusra és kórusra felépített fekvésváltás. Simone abszolút könnyedén játszadozott az énekhangjával. Produkcióját azonnal taps is kísérte, egészen az extatikus kifejletig.





A Martyr Of The Free Word dalt a pörgős tempó mellett a gregoriánus betét tette még különlegesebbé. Meg egy röpke gitárszóló is, amit a Divine Conspiracy album után érkezett Isaac Delahaye-nek köszönhettünk. A taps talán még ma is dörögne, ha Simone nem vezet át minket roppant finoman a lírikus Tides Of Tide-ba. Ez a szám a zenekar nevéhez méltóan szólalt meg! Finom dallamvezetés a zongora mellett, majd íves, remegtető hangkitartás. Néhol egy mesefilm, néhol egy szerelmes dal hatását kelti ez az igazán epikus lassú nóta. Nem lehet nem imádni!



Egy vicces levonulás után jött a Star Wars-féle Imperial March metal arca, hatalmas ováció közepette. Kőkeményen vette mindenki a jól ismert dallamok „megfémesítését”.







Az Epica alaptételt, a Cry for the Moon-t is tapscunami fogadta, a refrént pedig szinte az egész klub nyomta.



Kihasználva a kitűnő alkalmat, Simone gyorsan egyfajta visszhang-játékra fogta a közönséget, jött az énekeltetés, ami aztán átment 'EPICA! EPICA!' skandálásba. A 2007-es albumról az Obsessive Devotion került eztán terítékre, a rendes programot pedig a legutóbbi album címadója zárta.



A vad headbangelés és villázás után a szintis Coen Janssen is megvillantotta magyar tudását: - Kell még? –kiabálta a közönségnek, mire megérkezett a közönségkedvenc Sancta Terra, szintén a 2007-es Divine Conspiracy-ról, amit a 2005-ben kislemezen is kiadott Quietus követett.

Zárás gyanánt a második lemez nagyszabású címadója, a Consign To Oblivion tette fel a koronát erre a monstre koncertre. (Gyakran nyúltak is törülközőikhöz az alaposan izzadó zenészek, amiből aztán az lett, hogy dekorált törülközők repültek kifelé a szokásos pengetők mellett...)

A finálé hosszúra nyúlt, szűnni nem akaró taps búcsúztatta Simonét és társait. A mosolygós zenészek hálásan integettek, aki pedig eljött megnézni őket, az biztosan nagyszerűen érezte magát.

Az egész koncert olyan volt mintha valami exkluzív bulit adtak volna a legfanatikusabb rajongóknak! Persze, ehhez kellett a közönség is. Egy jó közönség!
Dósa Miklós

Fotók: www.a-cslp.hu


EPICA PROGRAM
Samadhi
Resign To Surrender
Sensorium
Fools Of Damnation
Unleashed
Martyr Of The Free Word
Tides Of Time
Star Wars - Imperial March
Cry For The Moon
The Obsessive Devotion
Design Your Universe
----
Sancta Terra
Quietus
Consign To Oblivion


A cikk megjelent: 
hammerworld.hu/2010/10/07/elo-fem-epica-koncert-a-nepligetben/

www.rocklexikon.hu/rock/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1648

Külön köszönet: Lénárd László, Répássy "Rocklexikon"Gábor

Nincsenek megjegyzések: