Égi titkot őriz a kezdet
Te vagy a szeretet
Benned él

Te vagy a kezdet
Benned ölt testet
Amire gondolsz benned él
Moby Dick - Nem érhet véget

2011. május 30., hétfő

Nevergreen Wigwam 2010.01.16.

               Az Új birodalom lemezbemutató koncertje.

 Legutoljára   2008.április 13.-án az A38-as hajón láttam a Nevergreen zenekart játszani. Amikor épp egy koncertdömping hétvége osztotta a budapesti közönséget. / Rage - Carved in the Road turné /


Ott és akkor az Erős mint a halál lemezt mutatták be a rajongóknak.


 Ezen az albumon már érezhető volt egy fajta „sebességváltás” a klasszikussá vált nótákhoz képest. Elég csak a temperamentumosra vett basszus játékra gondolni, ami az amúgy nehéz témákat is fűszerezte - Kegyetlen Csend, A Bosszú Hajnalán. 



  A frissen megjelent Új Birodalom korongon azonban már egyértelművé vált, hogy egy kompromisszumoktól mentes, kirobbanóan dinamikus lemezanyag született. Ami igazán pozitív fogadtatásra talált számos fórumon nagyon hamar.

A Wigwam szépen megtelt annak ellenére, hogy a jelenlegi közéleti örvény vákumként szippantotta be a fővárosi tömegközlekedést már jó pár napja.

 Az előzenekar a Virrasztók volt. Amely zenekarról csak igen széles skálán lehet megnyilvánulni.
A halotti szertartások keveredése színpadias/teátrális elemekkel. Arcfestés, borongós hangulat, titkos szertartások, extrém kinézet. Mindez nehéz, sokszor darabos hangzású, súlyos, szinti betétekkel megtűzdelt külön világot nyitó zene a hallgató számára.



Szépszámú rajongó tapsolta meg a műsorukat. Ami az emberi tűrőképességet alaposan igénybe vette, azzal a sajátos hangulattal, amit a fellépésük teremtett.



A Nevergreen a Gótikus Erotikával kezdett, erőteljes tapsot kiváltva a közönségből. A kezdeti hangzás inkább kásás volt, mint tiszta, majd fokozatosan tisztult a következő dalokra. Árnyak az éjben, Új sötét kor .Majd az új lemez dalai érkeztek. Körbe nézve láttam csak milyen sokan éneklik az új dalokat. Majd színpadra szólították a Frozen feldolgozáshoz Simon Valentina Tinát, aki mosolyogva vette a felkérést és szépen helyt állt. Vokáljával színesítette a hangzást.



 A zseniális Fehér Orosz drámaian és monumentálisan szólalt meg. Ez egyike azoknak a NG szerzeményeknek, amelyek tökéletesen visszaadják azt a hangulatot, amit minden más csak elrontani tudna.


Az érkező Green Divison bassgitárossal kibővült a zenekar, ami csak is erősítette a hangképet és folyamatos mozgásával lendületesebbé tette a koncertet.. Sőt, játszott egy rövid, önálló basszusszólót! 
A feldolgozott és „elsötétített” repertoárból a Wonderfull Life is előkerült.

A koncert lendületét csak két nóta állította meg. A nemzetek szomorú történetét új reménnyel hintő, Kereszt az Égen



drámai atmoszférát teremtve és a közös énekléssel átélt, A Harang értünk szól.


A felébredő oroszlán energiáját csalta elő Az Elveszett Világ a lehengerlő ritmussal.



 A zord hangulatból induló szőveg: „Fagyos arcok a szélben, nem hallják az imát” csak fokozta a énektémát, amit Matláry kíméletlen billentyűzése csak tetézett .A „Még él, még vár” refrént nem kellett senkinek tanítani…
Külön öröm volt ,hogy a sok, mélyben izzó nóta közül a Sír A Csönd is előkerült az Ősnemzés lemezről.
Nagyon jó visszhangra talált a Most és Mindörökké és az újra átszínezett Szerelmed Vágya Vér.

De természetesen a Nevergreen most sem mással zárt, mint az újra lovát nyergelő barbárral.



Végezetül a zenekar megköszönte a kitartást és a támogatást: 
„Köszönjük ,hogy még mindig sokan vannak a Nevergreen mellett”.



                                

Nincsenek megjegyzések: