Égi titkot őriz a kezdet
Te vagy a szeretet
Benned él

Te vagy a kezdet
Benned ölt testet
Amire gondolsz benned él
Moby Dick - Nem érhet véget

2011. május 30., hétfő

Ossian Petőfi Csarnok 2008.November 22.





 OSSIANOSOK VII. NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓJA - A KÜLDETÉS ALBUM BEMUTATÓ KONCERTJE




  Az Ossian remekül sikerült Küldetés című albuma és annak bemutató bulija ezúttal kissé távolabb esett egymástól, így a koncertre érkezőket már téliesebb idő, havazás és fagyos szél vendégelte meg a Pecsa előtt.

 A budapesti nagykoncert gyakorlatilag ismét lezárt egy hatalmas országjárást. Az utóbbi koncertek közül Székesfehérváron és Miskolcon láttam őket.
 Amíg az előbbi buli nagyon friss hangulattal és kiváló hangzással bírt, addig az utóbbi - Miskolcon- már az első három-négy nótánál összekavarodó hangkép rontotta el az élvezetet. A másodikként eljátszott-szerintem az utóbbi idők legjobb lendületét felmutató Ördögök mennyországa is sajnos, ennek esett áldozatul. Sok helyen a szöveg gyengén érthető volt, míg a nagyszerű ritmusból csak halk és gyenge változat szólt.
Talán ennek kompenzálásaként - nem tudom -, de a folytatásban olyan irtózatos lendületet vett a buli ,hogy az év legjobb Ossian hangzásával folytatták !!! Mondom ezt úgy, hogy az egyébként alapnóta Acélszív úgy megtelt élettel-pedig hallottam már párszor-, hogy a végén csak néztem ...

 Tehát ilyen előzményekkel léptem be az épületbe. Ahol már voltak rendesen és a színpadon régi Gép nóták szórakoztatták a népet.

  Hajszál pontosan kezdett az Ossian . Fáklyákkal a kézben üdvözölték a közönséget és , mint egy leszálló repülőnek jeleztek és letették az állványra.
A Rock katonáival nyitottak és nemsokára követte Az ördögök menyországa, ami sajnos ismét teljesen tompán jött le, s bár jobban érthetőbb volt a szöveg, a ritmust adó riffek nagyon gyengék maradtak. Nem járt másképp a Száműzött visszatér sem. Nagyon sajnáltam mindkét dalt, mert igencsak markánsan eltalált szöveg és ritmusjáték kíséri.
Az Örök tűz albumról eljátszott Fortissimo kezdő riffjei is bivaly erővel szakadtak rá a hallgatókra, de a jellegzetes kezdő ritmus kiváló soundját csak acél kemény és nagyon hangos csapásszerű hang kísérte.
 Ez a nagyon hangos és rideg "rifftenger" kísérte végig gyakorlatilag a koncert első felét. A kőszikla ritmusa "megfagyott" ettől a hangzástól, míg az Életvonal kiváló szövegét más-más pontokon emelte ki ez a hangkép. Különös súlyt kapva ordította végig a tömeg az " Életvonal - Halált takar sorát !!!


Volt Tűzkeresztség ll. közönségénekeltetésnek és kisvártatva egy fürge, de annál élvezetesebb dobszóló is. Ami igazán remek volt !


 A kis pihenő után frissebben csaptak bele a Desdemónába. Itt már - szerintem - nagyon jó volt az összkép, ami felrázta a hangulatot is.
 Folytatásban kaptuk az Ítéletnap és az Élő sakkfigurák nótákat. Ezt Endre előrébb hozta a felhevült hangulatban- És tényleg jó választás volt! A közönség talán itt adta a legnagyobb mozgást...
Hatalmas sikert aratott az Asszony feketében! Vastaps kísérte és talán mindenki énekelte. Tényleg nagyon húsba vágó élmény volt!
Nem hiányzott az Amikor még vagy a 15 perc sem és hál' Istennek futotta még a Magam útját járomra is. A szerelem vak természetszerűen kórusban visszhangzott.
  A buli végét jelezte, hogy a színpadra sétáló Hammer-főnök átadott egy emlékplakettet és egy tortát Paksi Endrének - 50. születésnapja alkalmából.
Menetrendszerűen zárult a koncert a Rocker vagyok és az Újra megvirrad dallamaival.

  Aki, ritkán jár Ossian koncertre, annak ez egy átlagos és jól működő koncert lehetett, ahol szép fényjáték és bivalyerős sound kísérte közönség kórus hangzott.
Ám a magamfajta "Ossianfanatikus" - és nem megbántva másokat ,akik esetleg nagyon élvezték - többet várt volna, mind hangzásban - bár a lemez kiváló hangzásával saját maguknak állítottak mércét - mind tartalomban. 
Bőven lehetne miből meríteni az eljátszandó nótákhoz. A Végállomás motel, A bilincs vagy ékszer, az Emlékek Völgye vagy a Motorőrület, hogy csak párat ragadjak elő, ami biztosan frissíthetné a hangulatot egy újabb remek Ossian-találkozóra!

Fotók: ossian.hu


 

 

Nincsenek megjegyzések: