Égi titkot őriz a kezdet
Te vagy a szeretet
Benned él

Te vagy a kezdet
Benned ölt testet
Amire gondolsz benned él
Moby Dick - Nem érhet véget

2011. május 31., kedd

Utolsó percig





Kárpátia koncert - 2010.november 20.Budapest Jégpalota

 A KÁRPÁTIA zenekar a budapesti Jégpalota színpadán tartotta az Utolsó percig-című album lemezbemutató koncertjét.


 


  A nemrégiben nyelvtörő Ice Center elnevezésről szebben hangzó Jégpalotára keresztelt csarnok jó háromnegyedig megtelt a KÁRPÁTIA kezdésére, így kényelmesen elfért mindenki a szórakozáshoz. A háttérben kifeszített molinón egy címeres, stilizált turul volt látható egy hegyére állított, négyzetben kialakítva. Melynek két oldalára, ügyesen a Napot és a Holdat is odaillesztették.

 Fentről és a karzatokról remek rálátással bírt a helyszín. A fények legtöbbször óriási, ezüstös csóvákban mosták a színpadon muzsikáló zenészeket. Sőt, rövid pillanatokra a csarnok világítása is besegített a közönséggel gyakran kommunikáló énekesnek. 
Az ugyancsak hosszú műsort egyből a friss lemez címadójával, az Utolsó percig nótával nyitották meg. A katonásan gyors tempó szempillanat alatt végig dübörgött a beindult közönségen. Nyomban utána következett a Neveket akarok hallani, az 56’-os események büntetlen tetteseiről. A markáns és nyomatékos szöveget végig kórusban zengte a publikum. A refrén pedig kifejezetten vaskosan harsogott.

A nemrég megjelent lemez egyik erős tételének bizonyult a Hajdanán. Keleties, ritmikus szólózással kísért, hegedűvel és fúvós betéttel megtámogatott induló, amely így élőben vérpezsdítően szólalt meg.



 







A szintén friss szerzemény, a Vérrel írom újból a keményebb és pogós, rock hangulatot célozta meg. Egy utolsó segélykiáltás ez a dal, aminek a hangzását simán el lehetne képzelni egy kissé erőteljesebben, torzítós verzióban. Ez utóbbi gyakran hiányzott számomra az alapvetően ritmusjátékra felépített nótáknál. Pláne, hogy a koncert számlistájából következően, hullámzott a hangulat. Ebből kifolyólag eléggé vegyesen követték a táncoltatós népzenéből átvett dalok a katonásabb, erőteljes részeket. Mégis a műsor törzsét a határozottabb és rockosabb nóták vitték igazán. Az Én apám sorait is vadul visszhangozták a Jégpalota falai. 
A különlegesen szép szövegű Igazán szereti, egyszerre volt meghitt hangulatú kórusdal és erővel megtöltött induló. A Felvidéki induló elég tompán szólt, a harapós gitártémából kevés érződött, pedig elkeltek volna a tartalom megerősítéseként a keményebben riffek.

A Barátom mond merre vagy emlékeztetett mindenkit a közelmúlt történéseire és kissé szomorú képet is rajzolt a mai magyar valóságról, az összetartás hiányáról. A nyersebb, pattogósabb basszusjáték inkább ennek a dalnak kedvezett. A válasz nem is maradt el. Ám a Bordal, ismét az erőtlenebb hangzás csapdájába esett. A népszerű sorokat: Borban az Igazság, Borban a Vígasz-t nagyon sokan ismerhetik és ez adta is magát, de eléggé erőtlenül szólt. Szerencsére tapsban és táncolókból nem volt hiány!



 
A mennydörgésszerű közönségkórust kapott Erdély szabad nóta előtt, a Csendes a Don daloltatta meg az emlékezőket. A nehezen énekelhető „mélybe lépegetős” dalt, a közönség és Petrás Jani énekét is a kísérő gitár ritmusa segítette. Ez a dal így élőben, egészen más töltetet kap a kórustól, míg az eredeti verzión a recsegő, ropogó régies hangulat uralja az egészet. 


 A koncert egyik csúcspontja, ha nem a legnagyobb a Pálinka című nóta megszólalása után következett. A hatalmas csarnokot megtöltő embersereg itt mutatkozott meg legjobban. Óriási mozgással kísérték a dalt. A legvégén, pedig csak úgy zengett az: -Egészségünkre!
Természetesen a fináléhoz közeledve sorjáztak az erősebb és komolyabb témák. Hol vagytok székelyek, majd a befejezéshez közel, a Ha kell.







Majd ahogyan annak lennie kell egy, nemzeti zenekarként működő bandánál, a magyar és a székely Himnusz zárta a programot.

Mindent összevetve a KÁRPÁTIA, mint nemzeti rock zenekar nívós koncertet adott. Mint rock, azonban lehet még mit csiszolni a hangzás és hangszerelés terén. A fejlődés pedig minden valamire való rock zenekar útja. Amennyiben sikerül még jobban egybefogni a különféle korosztályú és stílusú hallgatóságot, akár a műsor szerkesztésével is, akkor lehet ez még jobb is.

SZÁMLISTA:
1. Utolsó percig 
2. Neveket akarok hallani 
3. Lóra termett 
4. Veterán 
5. Trombitaszó 
6. Akkor megyek 
7. Hajdanán 
8. Vérrel írom 
9. Nyakas a parasztgazda 
10. Az én apám 
11. Menetel a század 
12. Szél viszi messze 
13. Igazán szereti 
14 Felvidéki induló 
15. Barátom mondd merre vagy 
16. Bordal 
17. Bánáti búza 
18. Ébredj Magyar 
19. Csendes a Don 
20 Erdély Szabad 
21. Hősök 
22. Rongyos gárda 
23. Turul 
24 Pálinka 
25. Szép vagy gyönyörű vagy 
26. Keleti Kárpátok 
27. Sok a horgász 
28. Magyarnak születtem 
29 Doberdó 
30. Ha kell 
31. Hol vagytok székelyek 
32 Jókívánság 



A Kárpátia: www.karpatiazenekar.hu/

Nincsenek megjegyzések: