Égi titkot őriz a kezdet
Te vagy a szeretet
Benned él

Te vagy a kezdet
Benned ölt testet
Amire gondolsz benned él
Moby Dick - Nem érhet véget

2011. május 30., hétfő

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Folkos révület




Ha április 16-án épp Prágában időznél, ki ne hagyd az A Studio Rubinban a hely honlapján pagan gothic folk bandaként jellemzett magyar formáció, a The Moon And The Nightspirit koncertjét!




 Az Evensong romjain még 2003-ban alakult békéscsabai duó (Tóth Ágnes - ének, hegedű, billentyűsök, furulyák, és Szabó Mihály - gitár, szövegek) a következő nyolc fellépéséből mindössze egyet játszik hazai terepen, ez május 10-én lesz a Dürerben, a fatörzsölelgetős black metal amerikai képviselője, a Throne In The Wolves Room előtt. Pár nappal ezelőtt azonban a Vágtázó Csodaszarvas vendégeként léptek fel az A38-on, ahol a megszokott módon Ágnes és Mihály kiegészült Végh Gábor perkással és Cseh Gergely basszerrel. Dósa Miklós és Simon Andrea a basszusgitárosnak tette fel villámkérdéseit.



"Egy vagyunk mind, rögből Élet

maggyermek Föld-bölcsőben

Fény vagyunk mind, tüzes Lélek,
mely izzik, lüktet, újul, szület"

(Rögből élet)





THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Rögből élet


A The Moon and the Nightspirit amellett, hogy különleges zenei világot képvisel, még népszerűsíti a magyarság kultúráját a népzene segítségével. Dalaikban életre kelnek a középkori "pogány" mesék, hiedelmek, mítoszok egy természet ihlette harmóniában. Számos érdekes hangszert vonultatnak fel a lemezeiken, pl. kaval, citera, doromb, illetve egy nagyméretű, kétfenekű makedón dob, a tapan.


Mit kell tudni a The Moon And The Nightspirit előéletéről?

"Létezett egy békéscsabai doom/death zenekar, az Evensong, az volt az előd. Az Evensong feloszlása után Ági és Misi megalapította ezt a formációt. Az élő fellépések alkalmával, a teljesebb hangzás érdekében Végh Gábor és jómagam is erősítjük a csapatot."


Európa mely országaiban léptetek már fel?



"13 országban, de inkább nem sorolnám fel mindet! (nevet) Tényleg sokfelé jártunk már, és folyamatosan jönnek az újabb megkeresések. Portugáliában például többször is koncerteztünk az ottani kiadónk közreműködésével. De említhetném Litvániát is. Sok nagyon jó hangulatú koncertünk volt."


Litvániában például hogy fogadták a magyar folk hagyományokra építő zenéteket?


"Leginkább a visszafogott, kissé tartózkodó skandináv atmoszféra fogadott minket...



Miért éppen portugál kiadóval dolgoztok?




"A megfelelő kiadóhoz a megfelelő zenét!" (nevet)


Nehezebb a dolgotok külföldön azáltal, hogy magyarul énekeltek?

"Cseppet sem hátrány, hogy magyarul énekelünk, inkább egzotikumnak számít. Sőt!
Gyakran a koncertek végén odajönnek érdeklődni, hogy milyen nyelven énekeltünk. Aztán amikor megtudják, hogy magyarul, gyakran érkezik olyan válasz, hogy valamikor majd meg szeretnék tanulni magyarul. Ilyenkor szoktunk elmosolyodni..." (nevet)


Itthon melyik volt emlékezetes fellépésetek?




"Ugyanitt, az A38-on játszottunk már a finn Korpiklaani előtt, a Kongresszusi Központban pedig a Deep Purple legendás egykori gitárosának, Ritchie Blackmore-nak a mai formációja, a Blackmore's Night előtt léphettünk fel."   


Van olyan nagy álmotok, vágyatok, hogy valamelyik ismert, legendás zenekar előtt játszhassatok?

 "Nem különösebben. Volt már alkalmunk számos ismert zenekar előtt játszani, itthon is, külföldön is. Inkább azt tartanánk fontosnak, hogy a profi zenészek velünk kapcsolatban pozitívan vélekedjenek. Ritchie Blackmore például, akivel már korábban is játszottunk együtt, kifejezetten velünk szerette volna kezdeni a Kongresszusi Központ-beli koncertjét. Ez nagyon nagy elismerés volt számunkra! Arra pedig nehéz szavakat találni, hogy a koncert végén személyesen dicsért meg minket, mert nagyon tetszett neki a játékunk. Ezek azok a pillanatok, amik leginkább motiválnak minket."  


És milyen zenék vannak rátok hatással?



"Rám például egy kanadai énekesnő, Loreena McKennit volt nagy hatással. De a metalból vagy a népzenéből is sok minden. Igazából mindenhonnan merítünk egy kicsit."



A magyar lelkületű zenét mennyire sikerül átadni külföldön?

"Itthon nyilván könnyebb, viszont külföldön kuriózumnak számít ez a muzsika, például Németországban megvan ennek a típusú zenei iránynak a masszív közönsége, ott az ilyen fesztiválokat várakban rendezik, megfelelő díszlettel, skót dudával, akusztikus zenékkel..."
















Az interjú megjelent:
   

Külön köszönet: Cseh Gergely, Lénárd László, Répássy "Rocklexikon" Gábor

Nincsenek megjegyzések: