Égi titkot őriz a kezdet
Te vagy a szeretet
Benned él

Te vagy a kezdet
Benned ölt testet
Amire gondolsz benned él
Moby Dick - Nem érhet véget

2011. május 31., kedd

Replika - Az élvezetek földjén




 Dürer Kert 2010.11.26.

 A Replika zenekar a júniusban megjelent, Az élvezetek földjén című albumának bemutató koncertjét a budapesti Dürer kertben tartotta.  


 A hosszabb csend után ismét friss anyaggal jelentkező zenekar előtt, a Northsicks, a Checkpoint Charlie és a Stopyt izzította a terepet.

 Stopyt


 
 




 Megérkezésemkor már a Northsicks zenekar javában szórakoztatta a jó népet. És a szórakoztatta szó, itt nagyon is helytálló kifejezésnek tűnik, mert a banda hatalmas elánnal buliztatta a kisebb, de annál lelkesebb tábort. Abszolút vegyesre vágott zenei palettájukon ott volt az újabb metal zenekarok progos hatása, az amerikai színtér „néhány akkordos” újhulláma, valamint a felturbózott diszkós hangulat. A fiatal énekes aktívan ki vette a részét a frontemberi kötelezettségekből. A Keep on fusion címmel megjelent első lemezük bemutatása a közönség bíztató válaszára talált.



 NorthSicks - Day after day


 NorthSicks - Dreams


 NorthSicks - Rihanna Umbrella cover









A REPLIKA hosszúra nyúlt beállását türelmesen kivárta a közönség. A basszer, Falat rövid és gyors hangolása után higgadtan figyelte Szabó Gergő dobos beállításait. Majd a nézők között lassan feltűnt, a hennákkal díszített énekes, Csató is. Kezében a gitárjával baráti üdvözlések közepette sétált a frontvonalba. Persze, azonnal hatalmas üdvrivalgás köszöntötte. Rögtön megjegyezte, hogy a zenekar tizenöt éves múltja ellenére számtalan ismerőst fedezett fel. Így nem mulasztotta el megköszönni a kitartó rajongóknak a sok éves támogatást.

A Holnap megváltozom nyitotta a műsort, egyenesen a friss lemez éléről.



   Majd a régi időkhöz visszakanyarodva, a Durva élet lemezről az Átverés-t vették elő a Replika-fanok legnagyobb örömére.



  Aztán a Mindent akarok gyors, fejvesztős darálásával alapozták tovább az este hangulatát. A Dűrer Kert kisterméből pillanatok alatt eltűnt az a kevés, maradék friss levegő is, amit még a cigifüst nem nyelt el korábban!


 Csató, gyakran önmagát vokálozva, apait-anyait beleadva énekelte a nótákat, Falat meg átszellemült arccal, betonbiztosan kisérte. A dalok nyitásánál újra és újra intróval biztosították az alapos ritmusjátékot így elkülönítve és egy fajta keretbe emelve a különféle, de mégis egy gondolati láncra fűzhető témákat. A hangzással kapcsolatban, a legnagyobb megelégedésemre vettem tudomásul, hogy ez bizony teljesen rendben van.))) Ráadásul amint, bemelegedett a banda a zenélésbe, egy kimondottan barátságos és családias atmoszféra kezdte uralni a teret. A klubkoncertek egyedülálló hangulata szépen adta magát.
Visszakanyarodva a lemezbemutató anyagához, egy komolyabb és spirituálisabb nóta érkezett: Ha velem vagy.



 A dal vérbeli előadása, úgy megfűszerezte - és majd később, az érkező újabbakat is -, hogy a lemez letisztult és „hallgatóbarát” feelingjét, még az egyszerűbb tempózós részeket is, kőkemény metal témákká varázsolta. Csató riffjei egyenesen húsba vágtak és harapósan szóltak. Gergő precíz dobjátéka meg ütött, mint az ólom! A Feszíts meg, játéka közben egyenesen kicsúcsosodott ez a frenetikus hangkép. A hangulat ennek megfelelően emelkedett a szöveget végig üvöltő közönségben. Óriási volt!
A XXI. Századi városlakó-t egyenesen végig ugrálta a közönség. A szöveget mindenki kívülről fújta. A színpadtól mindössze egy karnyújtásnyira lévő küzdőtér szinte egybeolvadt a zenekarral. Csató, itt már kiengedte a korábban kúposan a fejére csavart rassztás hajfonatait és vadul, szinte izzó tekintettel vezette a bulit.
Kétségtelenül az egyik csúcspontja volt a koncertnek az Egyedül nincs esély. Ez a kifogástalanul megírt szerzemény, úgy szívott magával tombolni, „mint egy hurrikán”!

„Ha valamit elvettél
Vagy bárkit megsebeztél
Visszaüt majd rád
Visszatér hozzád”


Ennek betetézése volt a Boldog élet zúzdája, kíméletlen tükröt állítva a szövegben a semmitmondó, üres állati létnek. Avagy célkeresztben a pénzhajhászás!
A remek és ütős témákat sorát tovább erősítette a közel múltban klippel megtámogatott új nóta, az Add meg! Az emberi képmutatásnak és gyarlóságnak minden formája belesűrűsödött egy mondatba:
„Nem hiszünk benned, mégis add meg, amit kérünk!




Végül a Föld, zsigerig hatoló dala hűtötte le egy kissé a tempót. Ám a kíméletlenül szaggató ritmusra most sem lehetett megállni headbengelés nélkül. A szöveget simán kórusban fújta a közönség.


A rohamtempóban elszaladt koncertre A kezdet és a vég tette fel a koronát, a 2001-ben kiadott Másik világ kapujában című korongról. 


 A műsor befejeztével, Csató épp olyan természetesen sétált át a közönségen, mint csak nem egy órával előtte a kezdésnél. Akaratlanul is kerekre zárva a történetet.

  A fantasztikus hangulatú buliról távozókat, akárcsak egy külön megrendelt szép befejezés, a hófehérbe öltözött Városliget látványa fogadta. De az igazi ajándék, még is csak a dalokba öntött mondanivaló maradt!

Eljátszott dalok:

Holnap megváltozom
Átverés
Mindent akarok
Ha velem vagy
Feszíts meg
XXI. századi városlakó
Szép emlék
Egyedül nincs esély
Boldog élet
Add meg
A Föld
A lélek útja

+ A kezdet és vég 
A Replika honlapja: replikamusic.hu



REPLIKA DISCOGRAFIA

Nincsenek megjegyzések: