Égi titkot őriz a kezdet
Te vagy a szeretet
Benned él

Te vagy a kezdet
Benned ölt testet
Amire gondolsz benned él
Moby Dick - Nem érhet véget

2011. május 30., hétfő

Fezen 2009. - Ossian,Tankcsapda, Edda, Pokolgép

  Székesfehérváron kilencedik alkalommal rendezték meg a Fehérvári Zenei Napokat. A háromnapos rendezvényt számtalan fellépője lassan már a nyári turné időszak utolsó állomásának tekinti.


   


Ossian: Az Egyszer az életben album szerzői nem sokat pihentek a dedikálással egybekötött, szokásos évenkénti közönségtalálkozó után. A Fezen nagyszínpadán már visszatérő vendégeknek számítanak. Itt azonban nemcsak a rendezvényre kilátogató közönség, de a zenekar basszusgitárosa is otthon érezhette magát.
Szinte még világosban kezdtek el játszani. Az Amikor még pörgése nyitotta a koncertet.
Sokan a közben befejeződő Kalapács buli után futottak a nagyszínpad elé, de hamarosan összegyűlt a közönség.
Paksi Endre vidám mosollyal nézelődött az ének közben és számtalan ismerős arcnak köszönt intéssel, biccentéssel. Közben az Ördögök Mennyországa, majd az új dalok, a Vadászik a Vér és a Külvárosi Álmok következtek. Miután teljesen jó hangképpel és keveréssel nyitották az egész műsort, így –szerintem- máris egy csúcsponthoz érkeztünk. A friss nóta refrénjét máris sokan énekelték. A karakteres alapra rájátszott harmónia nagyszerűen szólt így élőben.


Sőt a mikrofon kiváló hangosításának is köszönhetően, Endre talán az utóbbi évek legjobb ének teljesítményét hozta!!!
Az egész műsort felfrissítette, hogy a Rock Katonái és az Acélszív nem a megszokott idejükben érkeztek. Sőt az egyébként Battyhány jelmondata: a Magam Útját Járom is a kezdő részben kapott helyet.



    
Nem maradhatott el a Tűzkeresztség II. sem, amit gyakorlatilag a közönség énekelt végig Endre szinte csak a kórust vezette, amire persze jött is a válasz.
A programba egy pergős dobszóló is helyet kapott.
A banda a Desdemonával tért vissza. Ez azonban csak lassan, nehezen és őrlődve darált, úgy, hogy a hazai doom király Nevergreen is példát vehetett volna. Majd Rubcsics Ricsi gitárszólója hangosan és dinamikusan ellensúlyozta a mély döngölést.
A bónuszként játszott, nagy közönségsikerrré vált Nincs Menekvés épp fordítva járt. A beindulós résznél egy kis speed ritmus keveredett és ettől vált sokkal dinamikusabbá és fürgévé.
Mindent összevetve egy nagyon lelkes, dinamikus és jókedvű koncert zárult. Amit az új dalok és a felfrissített számlista csak megkoronázni tudtak.

 Tankcsapda: A koncertet egy nagyon furcsa, egyre erősödő szinti felvezetés nyitotta.
A Voltam Már Bajban indította a bulit, amit hamarosan a Mindig Péntek őrülete követte.
Lukács Laci üdvözölte a közönséget a jellegzetes bekiabálós módon és megjegyezte, hogy a környezet a Holdhoz hasonlít. Ami teljesen találó megjegyzésnek tűnt, hiszen a szürke,
végeláthatatlan kőtenger a nagyszínpad ezüst fénnyében úszva egy NASA fotóra hasonlított leginkább…
A csajozós témán tovább a „lepedőgyűrés” következett. A Jönnek a Férgek ébresztője a Kalifornia Über Ales-szel a
komolyabb témákat feszegve közre fogta a slágeres Rock a Nevem beindulását..

Hál’ Istennek a hangzás és a keverés is kimondottan jól sikerült, így a gitár hangszínek is élvezetesek voltak.


további képek a Tankcsapda.com-ról


A későbbiekben egyértelmű lett, hogy egy nagyon vegyes, erősen felfrissült dallista adta a műsort. Ami nagyon jót tett a bulinak, nem beszélve arról, hogy a nagyobb mozdulatokat rendre fékezte a durva talaj, ahol elesni nem volt ajánlatos.
A Föld és Ég a 2001-es Agyarország albumról előszedve hatalmas közönségsikert aratott!
Ezek után pedig a klasszikusokból jött egy jó kis csokor. Benne a Félre a Tréfát, A Legjobb Méreg és a ráadásban szegény, nyomorult kicsi Johnny sztorijával .

 Edda: A közönség összetételéből egyértelműen látszódott, hogy a klasszikus Edda dalokon felnőtt rajongók még mindig kísérik a zenekart. Azért a Kölyköd Voltam üvöltésre még várniuk kellett. A Totál Brutál nyers, újkori rockjával kezdték a koncertet a Fezenen. A refrén dallammába már sokan beszálltak. Pataky Attila motoros bőrdzsekiben, a háttérben a legfrissebb Edda lemez borítójával üdvözölte a közönséget.
  

  Az új, Átok és Áldás albumról több dalt is eljátszottak. A legnagyobb sikert a Pataky saját elmondása szerint, a színpadról látható női keblekről írt Szép vagy, szép vagy hozta.
A Sting/ Shape on my heart briliánásának áthallására felépített A Csend Igazsága egy szál gitárral lett felvezetve és közönségkórussal bezárva.
Dinamikusan szólt az Örökség album címadója is.
Előnye volt a koncertnek, hogy a régebbi dalok –Torony, Érzés, stb. nem gyorsított verzióban szóltak
Színesítette a műsort egy gyors, szóló is. Ami inkább a keményebb irányvonalba hajlott, már-már metálos jellegének köszönhetően.
A Csak bírd ki megmozdította a tömeget, majd a Háromszor-t énekeltették el.
A koncert végére itt is a kötelezők kerültek. A Kör és a Kölyköd Voltam amire őrjöngtek egyet az idősebbek is.




 Pokolgép: - A szabadtéri kőkemény talaj után megváltás volt, hogy a Pokolgép koncert a sátorban, végre sima terepen volt. Ezt szerintem mások is díjazhatták, mert szépen összegyűltünk a Hammerworld sátrában.
A Pokoli Színjátékkal kezdtek és a folytatásban az Élet így így szép követte. Természetesen a közönség már beindult a közös vokálhoz. Csak hamar Rudán Joe is mosolyogva énekelt tovább…
Ez a fantasztikus hangulat emelkedett folyamatosan felfelé !
A Tépett Madár és A Háború Gyermeke hamar előkerültek. Majd a Hol van a Szó-t olyan kórus kísérte, hogy azt nehéz leírni.
A Szökevény gyorsan eldarált és a Túlélő is kissé tompán szólva zúgott el.
A Bon Scott emlékdalt is szinte egyedül a közönség dalolta végig, hogy még Kukovecz Gabi is csak – Joe szerint Csabi is))) - igen erősen köszöngette. Sőt elmesélték, hogy valamelyik őskori koncertjükön egy művházban anno, egy fontos káder rászólt egy lányra, aki jólérezte magát és felállt a koncert alatt, hogy üljön le!
Az Éjféli Harangot szépen elhúzták, mint a rétestésztát és tanítgatták a dobos nevét: Czébely Csaba !!!
Az egész bulit egy hatalmas vastaps zárta !!!

A Fezen honlapja:www.fezen.hu

Nincsenek megjegyzések: